bicicleta_merida_big9_2017_veloteca_mtb

Surprize frumoase la geometria si greutatea noilor biciclete Merida Big.Nine si Big.Seven 2017

Echipament pentru primul Triatlon Comments Off on Surprize frumoase la geometria si greutatea noilor biciclete Merida Big.Nine si Big.Seven 2017

Am testat: Surprize frumoase la geometria si greutatea noilor biciclete Merida Big.Nine si Big.Seven 2017

 

De la magazinul de biciclete Veloteca din Bucuresti aflu mereu provocari din partea marcii mele preferate.

Iata ca Merida introduce în 2017 o noua versiune a legendarei sale biciclete hardtail Merida Big.Nine cu roti de 29inch. Modelul principal cântareste doar 8.5 kg , asezat la loc de frunte ca un exemplu de confort de înalta clasa, cu rigiditatea stâncilor si aerodinamicitatea atletilor de sprint! Corespondentul acesteia cu roti de 27,5inch este noua versiune Merida Big.Seven 2017.

2017-big-nine-team

2017-big-nine-team

Merida Big.Nine, unul dintre cele mai convingatoare modele de ‚hardtail’ din lume, a avut de atins mult mai multe obiective urmarite de designerii germani ai acestor biciclete de mare performanta.

Va dezvalui aici si ce a declarat Gunn-Rita Dahle Flesjaa, deja campioana olimpica si de zece ori campioana mondiala. Precedenta versiune era considerata ca fiind cea mai buna bicicleta din lume, iar noua versiune se pare ca a dat-o gata pe Rita. “Orice schimbari facute la noul model corespund în mod vizibil noilor tendinte în ‘cross country’, sa te simti una cu bicicleta ca un intreg. Este suficient de rigida, are o distantaîntre roti un pic mai mare (wheel base) ? iti da mai multa stabilitate pe coborârile abrupte curbate sau când sari peste stânci. Foarte repede am inceput sa ma simt bine pe ea”, a explicat ea.

 merida_bigseven_albstadt_xco_we_gunn_dahle_2017

Odata cu noul hardtail cu roti de 29 inch, apare si modelul Big.Seven cu rotile de 27inch. Ambele biciclete au acum aceeasi forma si utilizeaza aceleasi detalii tehnice.

Stiati ca?
James Cleveland “Jesse” Owens (1913-1980) a fost un atlet American de pista si de câmp, de patru ori medaliat cu aur în 1936 la jocurile olimpice?

design_merida_bicicleta_cadru_atlet

design_merida_bicicleta_cadru_atlet

 

Owens, specializat atât în sprinturi cât si la sarituri în lungime, a fost recunoscut înca din timpul vietii sale ca fiind “probabil cel mai mare si cel mai faimos atlet din istoria atletismului”.

compozitie_cadru_si_bicicleta_merida_bignine_2017

compozitie_cadru_si_bicicleta_merida_bignine_2017

Reusita lui de a stabili trei recorduri mondiale si incercarea de a stabili înca unul în mai putin de o ora la competitia Big Ten Track Meet din 1935 la Ann Arbor – Michigan, a primit definitia “cele mai spectaculoase 45 de minute de sport reusite vreodata”, si niciodata nu a fost egalata. La Jocurile Olimpice de vara din 1936 din Berlin – Germania, Owens a câstigat faima internationala cu patru medalii de aur: la 100 de metri, la 200 de metri, saritura în lungime si stafeta 4 × 100. El a fost cel mai de succes atlet la jocuri si, mai nou, silueta lui sta la baza geometriei celor mai de succes biciclete hardtail din lume.

evolutia_grafica_cadru_bicicleta_merida_bignine_hardatail

Greutatea bicicletei înca atrage atentia celor mai multi ‘rideri’ din cursele de MTB. Unul dintre motivele pentru care acest lucru e luat în calcul este lipsa unor limite de greutate în ciclismul montan, altfel decât pe sosea. “Numarul de jucatori de pe piata care cântareste fiecare gram este mare, si, prin urmare, unul dintre obiectivele pe care am dorit si le atingem cu noile Merida Big.Nine sMerida Big.Seven a fost sa tragem în jos greutatea cadrului la nivelul modelului nostru O.Nine, adica cca. 900 g”, am aflat de la seful departamentului Cercetare si Dezvoltare de la Merida, Juergen Falke.

cadru_bicicleta_bignine_merida_2017_hardtail

cadru_bicicleta_bignine_merida_2017_hardtail

Scopul a fost de a realiza: un cadru Big.Nine gol, vopsit, cu dimensiunea  M cu greutate un pic mai mica de 900 g si cu toate elementele suplimentare sa ajunga la 1005 g. Noul ‘hardtail’ Merida este unul dintre cele mai usoare din lume, versiunea Big.Nine a Multivan Merida Biking Team are o greutate de 8,5 kg.

merida_bignine_2017_frame_weight

merida_bignine_2017_frame_weight

Este demn de remarcat faptul ca acestea folosesc exclusiv componente de la productia de masa, piese concepute nu în mod specific. Greutatea ultra-scazuta si rigiditatea ridicata, sunt subordonate celui mai avansat cadru de carbon CF5. Acesta a fost creat cu peste 400 coli de carbon aplicate manual, prin care sistemul a fost optimizat pentru o greutate redusa. Big.Nine si Big.Seven sunt acum disponibile si cu cadrul din fibra de carbon mai economic CF3, si in versiunea LITE usoara din aluminiu.

bicicleta_Merida_hardtail_bignine_bigseven_2017

bicicleta_Merida_hardtail_bignine_bigseven_2017

Pentru a atinge greutatea extrem de mica a ajutat si utilizarea EPS de baza în faza de productie a cadrului. Acest lucru permite o mai mare precizie în aplicarea colii de carbon, asigura o mai buna suprafata interioara a tuburilor si minimizeaza continutul inutil de rasina epoxidica.
Reducerea în greutate este ajutata si de introducerea unui ‘headset’ complet integrat si de utilizarea noului sistem 1x ce defineste noua tendinta mondiala.

 

Confortul, sau placerea performantei

“Greutatea nu este totul… Foarte important în proiectarea noii biciclete ‘hardtail’ a fost pentru noi confortul. Aceasta nu numai ca implica furnizarea celui mai bun confort pe bicicleta, dar, de asemenea, include si tractiunea” – subliniaza ?eful departamentului Cercetare si Dezvoltare de la Merida. Descriind confortul pe care noile modele Big.Nine si Big.Seven il aseaza in “prim plan apropiat” am aflat ca designerii Merida au aspirat la el in diferite moduri:

Unul dintre cele mai importante este tehnologia Flex Stay, mai exact forma speciala pentru teava furcii din spate, pe care Merida o utiliza inca din anul 2006. Tehnologia a suferit diverse modificari la noile modele ale tevii aplatizate de la partea superioara a furcii din spate, de doar 10 mm, solutie care ofera cel mai înalt nivel de absorbtie a vibratiilor. O sarcina similara îndeplineste utilizarea de fibre de in, care are proprietati foarte bune de amortizare. “Le-am folosit la mijlocul tuburilor inferioare ale furcii din spate si la toate tevile sale superioare” – subliniaza Falke.

O noua solutie creata pentru lupta împotriva denivelarilor este design-ul original al ‘seatpost’-ului (tija seii) de 190 grame.

seatpost_tija_sa_merida_bignine_2017

Design-ul noii tije de sa este proprietatea marcii Merida: un ‘seatpost’ confortabil S-Flex. Pentru tijele din carbon, in loc de tija de sa foarte populara de 27,2 mm, au folosit o tija cu diametrul de 30.9 mm, inclusiv în scopul de a fi compatibile cu tijele reglabile pentru biciclete. Sunt sigur ca odat? cu cresterea dificultatii traseelor de competitii la maratoane, astfel de solutii sunt din ce în ce mai apreciate, iar în 2-3 ani, cei mai mul?i concurenti vor folosi “dropper seatpost” (tija de sa reglabila). Pentru a men?ine confortul unui Seatpost de 30,9 mm, a fost aplatizata partea superioara a tijei de carbon. lucru posibil datorita versatilitatii prelucrarii componentelor cu diametre variabile din fibre de carbon. Ea seamana cu capul unei cobre, este larg, dar plat, în partea de sus este gros de numai 25 mm. Gratie acestui design, flexeaza vertical ca o cumpana la socurile pe suprafete neregulate . Aceasta dotare este valabila pentru modelele Merida Big.Nine si Big.Seven de la 4000 in sus si le face unele dintre cele mai confortabile din lume, la clasa lor.

 

Rigiditate, pentru viteza exploziva

Un parametru la fel de important pentru noul ‘hardtail’ a fost pentru departamentul de design Merida rigiditatea. Sa nu uitam ca vorbim despre arme de competitie. În cazul unor astfel de echipamente, joac? un rol foarte important transferul eficient de putere. Asta înseamna ca alunecarea trebuie sa fie într-adevar solida, caci indura o multime de ‘atrocitati’. Anterior, era folosit pedalierul BB30, dar acum noile biciclete au înlocuit-o cu standardul de pedalier BB92. Datorita cresterii suprafetei imbinarii la tuburile inferioare ale furcii din spate, se poate conecta, de asemenea, conducta inferioara a lamelei cât mai larg posibil. Acest lucru a ajutat la atingerea unor valori de rigiditate impresionante. Un alt aspect important a fost montarea rotilor din spate in noul standard “Boost” sau “12×148”: lungime mai mare (148mm) si grosime mai mare (12mm) a axului. Nu numai ca îmbunataseste rigiditatea laterala dar, de asemenea, aduce un efect benefic solutiilor constructive in geometria bicicletei.

Noua geometrie face diferenta

Teava ‘head-tube’ a cadrului a fost scurtata la noile Merida Big.Nine si Big.Seven cu aproximativ 1 cm, de la 11 la 10 cm, pentru a duce o mai mare greutate pe roata din fata in mers. Acest lucru permite o trecere foarte agresiva în viraje si îmbunateste, deasemenea, comportamentul bicicletei pe ascensiuni.Tuburile inferioare ale furcii din spate (chain stays) au fost scurtate cu 7 mm, pentru o mai mare agilitate a bicicletei.

meridabig9_ram1_cl

 

În noua etapa, ampatamentul-ul la gama hardtail Merida a crescut cu 25 mm. Avem un ‘reach’ mai mare. Este vorba de distanta pe orizontala intre centrul butucului pedalier si centrul tubului frontal (head tube). În combinatie cu o bascula mai scurta (de ex. Hermida Jose Antonio a folosit punte de 80 mm, înainte de a fi fost un model de 110 mm) si astfel, obtinem un ansamblu mai agregat cu bicicleta, care influenteaza, de asemenea, o mai buna manipulare. Un ‘top-tube’ mai lung (teava de sus a cadrului) favorizeaza un centru de greutate neutru si biciclete cu manevrabilitate echilibrata.

frame_merida_bignine_2017

Beneficiile de ordin tehnic urmarite au impus utilizarea noului standard de montare a rotii spate pe noile biciclete ‘hardtail’. Centrarea este, prin urmare, mai mult spre exterior si mai mult spre dreapta fata de cadru decât înainte. Ca rezultat, am putea avea mai mult spatiu la profilul inferior al tuburilor furcii din spate si la pozitia respectiva a rotilor. Schimbari de geometrie necesita nu numai utilizarea basculelor mai scurte, dar, deasemenea, schimbare la intreagul ‘cockpit’. În urma cu câtiva ani, ‘cockpit’-ul acesta putea fi considerat potrivit stilului “freeride” dar acum a trecut la scena “cross-country”. Ghidonul la noile modele are o lungime de 720 mm.

ghidon_cadru_merida_bignine_2017_hardtail

ghidon_cadru_merida_bignine_2017_hardtail

Geometria pentru cadrele de carbon CF5 si CF3, dar si pentru versiunea LITE de aluminiu este, identica. Acest lucru se aplica atât pentru roti de bicicleta de 29inch si 27,5inch.

Pentru diferite modele si dimensiuni, cautati pe site la www.veloteca.ro sau vizitati magazinul de biciclete din Bucuresti, Sos. Iancului 100!

Foto: 
meridabikes.com
EGO-Promotion / Andreas Dobslaff

 

» Echipament pentru primul Triatlon » Surprize frumoase la geometria si...
On 27/10/2016
By

Comments are closed.

« »